Ebben a cikkünkben bemutatjuk a Hajdú-Bihar Megyei Tenisz portál működését, célját illetve, hogyan is könnyíti meg a teniszélet ügyintézését.

A hajdú-bihar megyei teniszélet berkeiben az elmúlt években sok nehézséget okozott a csapatbajnokságok, versenyek eredményeinek adminisztrálása a jól ismert papíros vagy exceles formában. A körülményes eredménybevitel telefonos beszélgetés vagy befotózott jegyzőkönyv alapján, a ranglisták összeállítása, a csapatbajnoki sorsolás, mind-mind időigényes folyamat volt. Ezen folyamatok modernizálása érdekében a 2017-es esztendőben a helyi teniszélet működésének támogatására készült el a www.hbmtenisz.hu weboldal.

Jelenleg megyei szinten működik a rendszer, de megfelelő paraméterezéssel az országos szintű MTSZ versenyek, csapatbajnokságok adminisztrációját képes lenne megoldani a jelenlegi rendszerhez kapcsolódva önálló eredményadminisztrációs weboldalként, illetve megyei szinten a helyi szövetségek is alkalmazhatják ugyanúgy, ahogy Hajdú-Biharban teszik, mint önálló portál.

A rendszer képes a következőkben bemutatott versenytípusok teljes online adminisztrációjára, tehát tabellák, kereszttáblák, eredmények, sorsolások webes felületen történő megjelenítésére, szerkeszthetőségére.

Mindemellett a versenyzők a portálon keresztül nevezhetnek és tájékozódhatnak a közelgő versenyekről, eseményekről.

Csapatbajnokság

A csapatbajnoki lebonyolítás ( 6 egyéni és 3 páros mérkőzéses rendszerben ) a csapatok és játékosok nevezésétől kezdve az eredemények bevitelén keresztül az eredményhirdetésig mindent magába foglal. Az eredmények követését egy részletes tabella és kereszttábla segíti, kiegészítve az egész éves ütemezéssel és a csapatokról kapható átfogó információkkal.

Egyéni és páros versenyek

Bármilyen jellegű teniszverseny lebonyolítására szintén alkalmas a weboldal. A verseny helyszínén valós időben adminisztrálhatók az eredmények, és rögtön megjeleníthetők egy központi kijelzőn, vagy a versenyzők mobiltelefonján. Lehetőség van csoportos és egyenes kieséses lebonyolításra, illetve ezek kombinálására is.

Liga

A liga egy hétköznapokon játszható körmérkőzéses lebonyolítású versenytípus, amely kiváló lehetőséget biztosít a szabadidős, amatőr és félprofi játékosok közötti koherenciának, ami a tenisz mikro közösségek kovásza lehet. Több megyében is zajlanak hasonló versenyek (Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar). Ez főként amatőr versenyzők számára kiváló lehetőség egymás megismerésére, helyi tenisz közösség kialakítására. Az eredményeket maguk a játékosok viszik be a rendszerbe, akár már a mérkőzés közvetlen befejezése után és a rendszer egyből mutatja az így módosult tabellát és eredményeket.

Ranglista automatizálása

A csapatbajnokságon, ligán, versenyeken gyűjtött pontok alapján, a konkrét események hozzárendelésével a rendszer képes automatikusan létrehozni egyéni és páros ranglistát is percek leforgása alatt, így spórolva rengeteg időt minden egyes ranglista elkészítésénél.

A fenti újításoknak köszönhetően 2-300 aktív felhasználóval rendelkező teniszközösség formálódott, ahol modern webes környezetben követhetők a versenyek, csapatbajnokságok eredményei és a ranglisták, hátrahagyva az elavult exceles és egyéb dokumentum alapú megjelenítést. Továbbá kiemelendő, hogy egy ember szabadidejének csekély része elegendő a honlap karbantartásához, hiszen a legnagyobb részt ebből a munkából maguk a játékosok veszik ki a saját eredményeik adminisztrálásával.