Ebben a cikkben betekintést nyerhetsz a sportszervezés és a versenyrendezés rejtelmeibe.

A sportszervezés gyakorlati tevékenység. A feladat során számos különböző tevékenységet végzel, rengeteg eltérő nehézséggel és akadállyal kell megküzdened, hiszen feladataid és környezeted állandó változásban vannak. A tervezőmunka jó ötleteket, kreativitást és jó szervezési készséget igényel. A tervezési munkálatok akkor sikeresek, ha van kellő alapossággal kidolgozott és megvalósítható terved.

Egy esemény megszervezésének tervezési folyamatában öt szakaszt különböztetünk meg. Az első szakasz a megvalósíthatóság. Az ötlet önmagában még nem elegendő. Tudnod kell, hogy van-e igény rá, és meg tudod-e valósítani. A második szakasz a támogatók körének felmérése. A legtöbb esemény nem áll meg önmagában a saját lábán, szükség lesz néhány támogató partnerre is. A harmadik szakasz a készenléti állapot. Meg kell alkotni a szervezéshez és ellenőrzéshez szükséges rendszert. Meg kell alakítani a szervezésért, lebonyolításért felelős csapatot, majd meg kell határozni az ellenőrzési és beszámolási pontokat. A negyedik szakasz maga az esemény, a megvalósítás. A tervezési rész befejeződött, elkezdődhet a verseny. Az ötödik szakasz pedig a zárás. A sportesemény végén értékelés, összesítés és ünnepélyes eredményhirdetés következik. Fontos feladatként kell számon tartani az eseménnyel kapcsolatos dokumentáció összegyűjtését és rendszerezését is.

Ha sporteseményt akarsz rendezni, a következőkre lesz szükséged

Információs dokumentumokra, sportági szabálykönyvre, versenynaptárra és gazdasági szabályzatra. A rendezvényre vonatkozó rendeletek, és az esemény jellegéhez megfelelő dokumentumok is szükségesek a megfelelő szervezéshez.

Lássuk tételesen, mit is kell tenned ahhoz, hogy megrendezz egy sportversenyt!

Először is tisztában kell lenned a sportversenyek felosztásával. A sportversenyeket feloszthatjuk sportág szerint. Ilyen például a szertorna, a kajak és a labdarúgás. Feloszthatjuk sportágon belüli versenyszámok szerint. Ilyen lehet az atlétikán belül a távolugrás és a magasugrás. Feloszthatjuk versenyfajta alapján: az országos bajnokságok és a nemzetközi versenyek. Feloszthatjuk a verseny jellege szerint, mint például egyéni versenyek vagy csapatversenyek. Feloszthatjuk versenyzői tulajdonság alapján mint a nemek szerinti vagy a súlycsoport szerinti felosztások. Végül pedig szervezési rendszer szerint, mint körmérkőzéses vagy kupaversenyek.

A versenyrendezés legnagyobb részét, 60 százalékot, az előkészítés teszi ki. Maga a rendezés 30 százalékot fed le, a maradék 10 százalékot pedig az utómunkálatokra kell fordítani, például egy szétnyitható sátor összecsomagolása. A legelső feladat a versenykiírás és a forgatókönyv elkészítése, mert csak utána tudod elkezdeni a konkrét tervezést. A sportversenyek előkészítésének három speciális szakaszát különböztetjük meg. Az első szakasz a technikai előkészítés, a második a személyi előkészítés, a harmadik pedig a gazdasági előkészítés. A megrendezendő sportesemény sikerét nagyban befolyásolja a jó indítás. A jó indítás mellett viszont ugyanolyan fontos az esemény színvonalas befejezése is. A jó rendezvény titka tehát, hogy a résztvevők minden tagja tisztában legyen a feladatával, annak részleteivel és az időzítéssel.

Sportversenyeket szervez?

Unja már a papírhalmazokat és Excel táblákat?
Emelje magasabb szintre az adminisztrációt egy online rendszerrel!