Egyesületünk szervezi 2014 óta a hajdú-bihari teniszezőknek szóló évzáró teniszestet, ahol a megyei csapatbajnokságok eredményhirdetésén túl az országos csapatbajnokságokban érdekelt megyei csapatok év végi beszámolói is elhangoznak. A teniszestet egészíti ki még a megyei csapatkapitányok év végi közgyűlése is, ahol az elmúlt év tapasztalatiból kiindulva, közgyűléses úton szavaznak a következő évi bajnokságok szabályairól is. A rendezvény célja, hogy összehozza és egy vacsora apropóján leültesse egymással az év során egymással versenyző csapatok kapitányait, játékosait és megerősítse őket a teniszért való elköteleződésükben.

A tenisz-palya.hu beszámolója a 2019. évi Megyei TeniszEst rendezvényéről:

Majdnem olyan mint az országos szervezet, de mégsem.

A több mint háromszáz játékost mozgató hajdú-bihar megyei teniszt évek óta egy civil egyesület fogja kézbe, s irányítja profi módon. Meghallgattuk a közgyűlésüket, és sok tanulnivalót tapasztaltunk. Leginkább a vezetés demokratikus módszereivel kapcsolatban.

Az, hogy a közgyűlés napirendjét idejekorán kiküldik a csapatoknak, nem szokatlan. Az már inkább helyi sajátosságnak tűnik, hogy előzetes hozzászólásokat, javaslatokat várnak. A közgyűlés időben kezdődik, nem kell a határozatképtelenség miatt halasztani: valamennyi érdekelt, s szavazásra jogosult megérkezett, s látunk néhány érdeklődőt, illetve a szomszédos Szabolcsból meghívott, tapasztalatszerzésre érkezett vendéget is.

Van vita, egymással ütköző álláspont bőven – a szabályokról, az alkalmazásukról, a meccsek halasztásáról, a kezdési időpontokról, a kettős igazolásokról, a nevezésekről, a csapatbajnoki rájátszásról, a pontozásról esik a legtöbb szó. Mind-mind olyan téma, mely valakinek, valamelyik csapatnak égetően fontos, de érinti a többieket is.

Eltérőek a vélemények, a megoldásra tett javaslatok, éri kritika a vezetőket is. Nincs viszont sértődés, harag, anyázó hangnem. Saját csapatának érdekképviselete mellett mindenkinek az a célja, hogy jól, még jobban működtesse a nagy egészet. S ennek érdekében meghallgatja a másikat, adott esetben elfogadja a meggyőzést vagy a többségi szavazás eredményét. Szolid szavakkal, kioktatás nélkül válaszol a vezetői trió. Összegzik a véleményeket, s ennek alapján teszik szavazásra az egyes témákat – a hallgatóság soraiban ülő ismert ügyvéd igyekszik segíteni a jogilag pontos kérdésfeltevésben.

Másnap reggel pedig e-mailben már minden szereplő megkapja a döntéseket összegző jegyzőkönyvet a szervezőktől.

Úgy, ahogy elvárható. Úgy, ahogy nemrégiben a szenior szövetség közgyűlésén is tapasztalhattuk. Lehet belőle tanulni.

Két órán át tart az ülés, s noha a csapatkapitányi testület – olykor csupán egyetlen szavazatkülönbséggel hozott – döntéseivel nem mindenki elégedett, a határozatokat elfogadja. Meg is fogalmazódik: közös érdek, hogy egyértelmű legyen a szabályrendszer, melyet ilyenkor, év végén lehet csak módosítani – ilyenkor viszont kell, ha a gyakorlat, a tapasztalat megkívánja. Így működhet évről évre tisztábban, átláthatóbban a hajdú-bihari tenisz.

Mely, a társasági játékból versenytenisszé nőtt ki magát, s noha az országos bajnokságokban is hallatja magát, igazi ereje a jéghegy alján, a megyei szinten teniszezők táborában van. A hajdú-bihari csapatbajnokság két osztályában 2019-ben összesen húsz együttes versengett, s 343 játékos szerepelt a tavaszi-őszi küzdelmeken.

Mielőtt a “megyéseket” ünnepelték volna, előbb az országos bajnokságokban szereplő együttesek képviselői számoltak be a sporttársaknak – összegyűltek vagy hatvanan az évvégi vacsorára.

Dr. Bágyi Kinga, az OB I-ben ezüstérmes női csapat vezetője fájlalta, hogy kevés meccslehetőséghez jutó játékosai a csapatkapitányok tanácskozásán hozott “egyenjogúsítás” miatt elveszítették azt az eddigi lehetőségüket, hogy az OB mellett valamelyik megyei együttesben is szerepeljenek (a 2020-as esztendőre megszavazták, az egy játékos-egy csapat elvet, s ez a nőkre is érvényes lesz). A DEAC ezüstös hölgyei: Aranyi Ágnes, dr. Bágyi Kinga, Komiszár Lilla, dr. Varga Beáta, Mikó Anita, Almási Kitti, Balázs Dóra, Gáthy Éva, Rosa Runina és dr. Soós Anita.

A férfi OB I-ben két debreceni csapat szerepelt, ám jövőre csak a Real Team lesz ott a mezőnyben, miután a pallagiak megnyerték az I. ligás mezőnybe egy üresedés miatt “behívott” DEAC elleni kiesési osztályozót a bentmaradásért.

Az OB III-ban a DUSE-DEAC együttese 7 győzelemmel és 4 vereséggel a 12 csapatot számláló csoportjának az ötödik helyén zárt, nem tudta kiharcolni a remélt feljutást.

Hét egyéni verseny és a már hagyományosan a Debrecenben rendezett országos szenior vidékbajnokság szerepelt még a hajdú-bihari tenisz eseményeit koordináló A Mozgó Cívisért Egyesület 2019-es kínálatában.

Hajdú-bihari csapatbajnokságok

Az I. liga dobogósai: a bronzérmes DEAC 2010 képviseletében Matkó Zoltán, a győztes Real Team játékosa, Molnár Ákos és az ezüstérmes Liget I.-ből Szombati Zsolt

I. osztály
1. Real Team II. 13, 2. Liget I. 12, 3. DEAC 2010 3, 4. Deac Old Boys 1 pont. – Alsóház: 5. Tempo Tours Hajdúszoboszló 11, 6. Profi Munkavédelem 10, 7. DEKK TC I. 9, 8. Hajdúböszörmény 0 pont.
A bajnokcsapat tagjai: Ádor Zsolt, Griger András, Almási Ádám, Molnár Ákos, Juhász Alex, Béri Béla, Debreceni Péter, ifj. Dürgő György, Hajnal Ádám, Borsy László.

Az I. osztálytól a DEKK TC I. és a Hajdúböszörmény búcsúzott, helyükre a Liget II. és a DEKK TC II. szerzett jogot az indulásra.

II. osztály:
1. Liget II. 20, 2. DEKK TC II. 18, 3. Berettyóújfalui Kórház I. 18, 4. DUSE Junior 16. 5. Forumdental 12, 6. DTFC 12, 7. Real Team III. 10, 8. Cívisagro 8, 9. Energy Solver Centrum 8, 10. DH Szervíz II. 6, 11. Berettyóújfalui Kórház II. 4, 12. Salakmenők 0 pont.
A bajnokcsapat névsora: Fucskó József, Szabó György, Bózsár Tamás, Velkey Lőrinc, Barabás György, Kovács Attila, Velkey Ambrus, dr. Péter Zoltán, Modrovics József, Kerényi Attila, Kóder Tamás.

A Liget II. csapata, a II. osztály bajnoka: Fucskó József, Modrovics József, dr. Péter Zoltán, Kovács Attila, Szabó György, Barabás György.

A II. osztály 3-6. helyezettjei mindenképpen maradnak ebben az osztályban. A nevezésektől függően 2020-ban lesz III. osztály is.

A Tempo-Tours Teniszliga egyéni küzdelmein összesen harmincan versengenek, három csoportra osztva a mezőnyt. A tavaszi sorozat győzteseit díjazták most(a II. osztályban mindhárom dobogós 8 győzelmet és 1 vereséget jegyzett, a bajnokságokban elért jobb teljesítménydöntött). A csoportgyőztesek a Liga névadó szponzora, a hajdúszoboszlói Tempo-Tours gáláns ajándékát kapták: két személyre szóló ötnapos ausztriai üdülési csekket vehettek át Kabay Tibor igazgatótól.

Az őszi küzdelmek még tartanak, s tető alatt is folytatódnak.

Teniszliga, 2019. I. félév
I. csoport: 1. Léka Péter 27, 2. Herter Bálint 23, 3. Kollár Péter 21, 4. Bellér Gábor 19, 5. Szentkirályi Péter 19, 6. Ádor Zsolt 17, 7. Szombati Zsolt 17 pont.
II. csoport: 1. Lórántffy Péter 25, 2. Mag Zoltán 25, 3. dr. Klekner Álmos 25, 4. Farkas István 18, 5. Kulcsár Bence 18, 6. Lakatos György 15, 7. Fucskó József 15 pont.
III. csoport: 1. Némeczky Gábor 27, 2. Klemm József 22, 3. Erdélyi Miklós 21, 4. dr. Tamás Gábor 21, 5. Macz Zoltán 19, 6. Biyatt Behera 15, 7. Keszler Ádám 15 pont.

Teniszliga állása, őszi idény
I. csoport: 1. Szentkirályi Péter 12, 2. Bellér Gábor 12, 3. Barabás Bence 12, 4. Ádor Zsolt 10, 5. Herter Bálint 9, 6. Béri Béla 7 pont.
II. csoport: 1. dr. Klekner Álmos 21, 2. ifj. Kollár László 13, 3. Erdélyi Miklós 9, 4. Balla Tibor 7, 5. Némeczky Gábor 7, 6. Klemm József 6 pont.
III. csoport: 1. Győrfi Gyula 7, 2. Bózsár Tamás 6, 3. Macz Zoltán 4. Keszler Ádám 1, 5. dr. Tamás Gábor 1, 6. Tardi Róbert 1 pont.