Nagy izgalmakkal telt az elmúlt majd’ egy éves időszak fiatal egyesületünk életében. „Cívistenisz” programunk olyan mérföldkő, ami minden érintett számára meghatározó volt és reméljük emlékezetes is lesz.

Egészségfejlesztési programunk keretein belül a felnőtt teniszezni vágyókat szólítottuk meg. A résztvevők a lehető legkedvezőbb feltételek mellett, szabadidejük aktív eltöltésével tehettek egészségük megőrzéséért. A program keretét heti rendszerességű teniszfoglalkozások adták. A 3 turnus 6 hónapja alatt a sok gyakorlás és játék segítségével 60 fővel sikerült bővíteni a megyei „tenisz tábort”. A tenisz jobb megismerése és az aktív kikapcsolódással egyidejűleg új barátságok is születtek. A kezdő játékosok egy része pedig, akik teniszezők családtagjai, közelebb kerültek ahhoz, hogy ez a „játék” egy új közös családi programmá is váljon.

A „pályakezdő” teniszezők és gyakorlott társaik részére 2 bajnokságot szerveztünk és büszkén mondhatjuk, hogy sok éve nem látott számú versenyző csapott össze több városból, a két – augusztusi és októberi – hétvégén, ahol régi barátok és új ellenfeleik találtak egymásra. A tornák közös étkezések és vidám beszélgetések mellett nagyon jó hangulatban zajlottak. A legjobban szereplőket ajándékokkal és kupákkal díjaztuk miközben felhívtuk a figyelmet hagyományteremtő szándékunkra is.

A projektről egy színes kiadvány is készül, ami részletes betekintést ad minden érdeklődőnek programunkba, egészségfejlesztési tevékenységünkbe, eredményeinkbe, céljainkba. Programunk keretein belül elkészült egy professzionális megyei tenisz weboldal is (www.hbmtenisz.hu). Az oldalon a kezdő és amatőr játékosok egy helyen találnak majd mindent, ami a rendszeres teniszezési lehetőségekkel kapcsolatba hozható, többek közt a – főként amatőr, egészségfejlesztési hozadékú – megyei csapatbajnokság, egyéb versenyek pályafoglaló és edzésre jelentkezés felületeit is. E funkciók széles körű használatba adása nagyban hozzájárul a megyei teniszélet integrációjához.

Teniszezőink körében egészségügyi szűréseket, interjúkat végeztünk és segítségükkel elkészült egyesületünk egészségfejlesztési terve is. Az állapotfelmérések alapján szakmai javaslatok születtek, ezek vonalán pedig kidolgoztuk hosszú távú egészségfejlesztési stratégiánkat és cselekvési tervünket.

Végezetül mi sem gondoltuk, hogy ezt a közösséget egy időben egy helyen közel kétszáz ember képviseli majd. Záró rendezvényünk színes programját többek közt az éves közgyűlés, évértékelés, a „Cívistenisz” program prezentációi és egy finom egészséges vacsora adták. A teniszpálya helyett tehát egy zenés, táncos mulatság keretében ünnepelte egymást a megyei tenisz közösség és zárta a szabadtéri szezon mellett „Cívistenisz” programunkat.

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a projekt előkészületei és a megvalósításának egy éve ilyen komoly sikereket hozott. Ezek a hosszútávon fenntartható eredmények nagy egészségfejlesztési és társadalmi jelentőségűek. Újabb források bevonásával, további együttműködéseket és közösségeket létrehozva szeretnénk folytatni munkánkat. Célunk továbbra is a sportot és a mozgást, mint közös értéket népszerűsítve a közösségek egészségtudatos életét, a társadalmi jólétet szolgálni.  A TÁMOP 6.1.2/11/1-2012-1598 azonosítószámú projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt 2013, november 1-től 2014. október 31-ig tartott.